2009

Senaste nytt 2009

Under 2009 ringmärktes 10 186 fåglar av 70 arter, vilket är ett mycket bra märkresultat med tanke på det dåliga vädret under stora delar av häcksäsongen. Lärkfalk 1, kärrsångare 1, blåhake 2, trastsångare 1 och höksångare 3, var ovanliga märkarter. Huvudmärkare under tidiga hösten var Michal Polakowski.

Mindre hackspett märkt vid Hammarö hösten -09.

Grönsiska  Foto: Anders Melin

3. Grönsiskan 

är en liten fink som mäter 12-13 cm, har ett vingspann på 20-23 cm och en vikt på ungefär 12 gram. Den har en kort, konisk och spetsig liten näbb. Stjärten är kort och kluven. Den adulta hanen är grön på ryggen och bröstet med gulgrön vingovansida med kraftiga svarta partier. Buken och undergrumpen är grågrön med svart vattring.

Läs mer

Talgoxe  Foto: Anders Melin

8. Talgoxe

(Parus major) är en fågel inom ordningen tättingar och familjen mesfåglar. Den är vanlig i hela Europa, västra, centrala och norra Asien och delar av Nordafrika och förekommer i alla sorters skogslandskap. Den är vanligen stannfågel och de flesta talgoxar flyttar inte förutom under extremt hårda vintrar. 

Läs mer

Stjärtmes  Foto: Anders Melin

5.  Stjärtmes

(Aegithalos caudatus) är en tätting i familjen stjärtmesar. Den utmärks särskilt av sin långa stjärt. Stjärtmesen har vitt huvud, svart rygg och rödgråa skuldror. De undre kroppsdelarna är vitaktiga. Kroppslängden är omkring 14 centimeter. Mer än halva längden utgörs av stjärten.

Läs mer



Fortsättning