Årets nyheter

Senaste nytt 2018

Lite utdrag från vår Facebooksida i text och bild

 

29 september·

Fortsätt blåst efter en lugn natt/tidig morgon. 7 nya sparvugglor idag, så summan är nu 76. I övrigt var det järnsparv som dominerade (56) o kungsfågel blev god tvåa (44). Ytterligare en gråsiska märktes idag - nu bara drygt 10.800 kvar till årsrekordet 😉. En sen lövsångare, en dito rödstjärt, en gulsparv o en nötskrika är värda att nämna. Även idag många nötskrikor, men nu också gott om dubbeltrastar o korsnäbbar i luften.

Gott om assistenter idag med så Sven hade tid att klippa träd vid Görans hiss.

Imorgon blir det sista morgonen för min del😣, men jag är tillbaka på brottsplatsen om en knapp månad.

 

28 september

Fortfarande mycket vind (10-12 m/s), nu från NW. Ändå fick vi ihop 181 märkta fåglar med järnsparv i topp (43). 3 sparvugglor till, så imorgon passerar vi 70... (nu 69).

Kul att stjärtmesarna har kommit igång. Men var är alla spettar?

Resultatet från dagens fångst hittar du på hemsidan.

Många glada assistenter idag - TACK för er insats. Jätteviktigt i samband med 2 guidningar!

Nu har vinden lugnat ner sig tillfälligt så det kan bli en intressant morgon (ska öka igen på förmiddagen 😣).

I fält idag hade vi ett par blå kärrhökar och några vråkar som inte vågade sig ut över sjön.

 

 

27 september kl. 18:53

En småblåsig morgon förbyttes till lugn vind och regn...😣 Nu på kvällen både vind och regn!😣😣

102 fåglar märktes (19 arter) innan vi fick avbryta vid 12-tiden då regnet anlände. Hösten är verkligen här, för de första domherrarna fick var sin ring. 2 bitska nötskrikor fastnade av de drygt 200 dom sträckte ut över sjön. En ynka sparvuggla gav sig till känna idag (nu 67 märkta). Totalt 2586 fåglar märkta i september. Når vi 3000??? Hela märkresultatet hittar du på hemsidan.

Sven assisterade med god hjälp av Lena på morgonen och Daniel H på förmiddagen. Tack!

Eftersom det är torsdag var ju middagsvalet givet...

Imorgon väntar nya fåglar (och mer vind) och dessutom två skolklasser...om regnet upphör...

 

26 september kl. 19:56

De två första bilderna får symbolisera den här dagen... Dessutom blåsigt värre.

Fram till lunchtid var det helt öde i och runt och över näten - knappt några fåglar alls. Efter lunch visade sig solen och då dök lite fåglar upp. Sammanlagt 12 märkta fåglar är inte mycket att skryta om. En rödstjärt överraskade en aning, i övrigt 4 talltitor, 2 kungsfåglar, 1 gärdsmyg, 1 rödhake, 1 gransångare, 1 nötväcka och 1 trädkrypare. I fält såg jag kanske 200 fåglar totalt! Aldrig upplevt sydspetsen så fågeltom. Det som förgyllde en grå dag var sällskapet - först Daniel H och sedan Swedbanks pensionärsgäng (på guidning! De fick endast se en fågel i handen).

Vi får hoppas vinden avtar till imorgon för vi vill gärna ha nåt att göra...

 

25 september kl. 18:55

Det verkar som om Knuds lillebror har kommit på besök. En småblåsig dag på sydspetsen och vinden tilltar för att bli frisk imorgon😣. Nåja, efter en sval morgon blev det hyfsat varmt i lä och sol. 190 fåglar av 25 arter märktes (för detaljer se hemsidan), med kungsfågel i topp på 29 och järnsparv, gärdsmyg och talltita delade andraplatsen med 20 var. Extra kul var 8 nya sparvugglor (65 totalt i höst), en nötskrika, en rörsångare och en tofsmes, för att inte tala om 17 sötnosar (stjärtmesar). Dessutom kontrollerades en främmande grönsiska (svenskmärkt). Pärlugglejakten i natt gav inget... tydligen är dom inte i rörelse alls. Sven, Leif o Per G och Lena (och Ulrike ett tag) assisterade i dagens plockning - tack!

Fyrhissen är nu lagad och i funktion (första fågeln blev stjärtmes). Tack Lars-Erik för ditt hästjobb (och alla andra som medverkat)!

I fält var det mycket magert. En sen svartvit flugsnappare lär ha funnits i området, en tajgasångare hördes vid dasset och en fjäll- och en bivråk gjorde sträckförsök (säkert en hel del annat också som vi aldrig såg). Molkoms folkhögskola besökte oss för sin årliga guidning - kul att få lära nya svenskar lite fågelkunskap.

Imorgon trotsar vi "Lill-Knud" o kör hårt igen från långt innan gryning. Välkommen ut o håll oss sällskap i blåsten!

 

 

24 september kl. 20:56

Toppår för sparvugglemärkning

2005 - 165 märkta 1978 - 82 märkta 2011 - 77 märkta 2003 - 69 märkta 2018 - 69 märkta t.o.m 28 september 2008 - 60 märkta

 

24 september kl. 19:19

Så var ännu en småblåsig dag över bland näten. Natten gav inget men Sven, Linda o Ulrike assisterade under morgon/förmiddag och vi fick ihop 205 märkta fåglar trots en ettrig nordvästvind.

Fyrhisstolpen börjar rakna och går snart att använda igen. Lars-Erik o Sven jobbade med den och böjde till U-et till ett nuvarande J (men den blir ett l imorgon när vi är fler "böjare").🤗

Från fångsten: 11 sparvugglor på morgonen gladde lite extra (nu 57 totalt!). Annars var det kungsfågel (59), järnsparv (23), talltitor (22) och blåmesar (22) i topp. Hela listan finns snart på hemsidan.

I fält var det magert. Rätt många nötskrikor var ute och vände, likaså några bi- och ormvråkar och en hel del dubbeltrast i luften. Nordväst är inget bra sträckväder...

Nu dags att ta det lugnt, för det har även vinden gjort. Svaga vindar just nu bådar gott inför morgondagen. Välkommen att hälsa på om du har tid och lust...

 

24 september kl. 15:14

11 sparvugglor märktes idag i den hårda nordvästliga vinden. 4 av ugglorna poserade efter dagens ugglesläpp. Tillägg: Knud fällde ett gammalt träd över norra fyrhisstolpen. Idag har näten räddats och stolpen till 75% rätats. Lars Erik lade upp den 85 kg och 9 meter långa stången på ena knät och försökte bocka tillbaka böjen. Det lyckades inte helt. Fortsättning följer.

 

24 september kl. 10:23

Ett mycket stort tack till alla som gjorde att Fågelstationens dag 2018👍 blev så lyckad. Både till försäljningen som såg till att våra besökare fick kaffe och korv, samt kursdeltagare i ringmärknings kursen som såg till att man hade koll på fåglarna i näten.👍 Allt blev mycket uppskattat.

 

 

23 september kl. 18:50 Fågelstationens dag

Nästan lika mycket fågel som folk! Fågelstationens dag lockade nästan 500 personer i ett fint o soligt väder.

Morgonen började visserligen lite trist - "Knud" hade fällt ett träd över ena fyrhissen o knäckt stolpen😣 men trots den upplevelsen blev det en fin dag. Hela 9 sparvugglor i gryningen indikerar på mer (nu 46 märkta i höst). Att det totalt blev årsbästasumman, 355 märkta, var ju inte fy skam. I topp kungsfågel 171, god tvåa järnsparv med 42, trea rödhake med 32 och fyra kom gärdsmyg med 26. Årets första gråsiska (nu saknas bara 9999) o den första flocken med stjärtmes (4 märkta) var också kul. Årets fjärde tajgasångare lockade många att ta bilder.

En bra dag totalt sett (TACK alla som på olika sätt hjälpte till, jag tror de flesta besökarna var nöjda) - nu lite mat o vila o sen blir det nog ett allvarligare pärluggleförsök. "Knuds" efterdyningar satte p för förra nattens försök.

Morgondagen kan bli en bra dag... Ha det gott du med.

 

22 september kl. 20:25

"Knud" var en seg rackare! Hårda vindbyar hela dagen o endast 22 fåglar fick en ring: 1 sparvuggla, 1 rödhake, 3 svarthätta, 1 gransångare, 7 kungsfågel, 1 blåmes, 1 nötväcka, 7 grönsiska.

Över näten var det gott om fågel! Aldrig upplevt ett sånt sträck av ängspiplärkor som idag - ett antal tusen sträckte ut. Några torn-, lärk- o stenfalkar höll den sällskap tillsammans med minst 30 sparvhökar. En forsärla gjorde några sädesärlor sällskap ut på fyrholmen.

"Knud" bar också med sig 2 unga tretåiga måsar o en mycket trolig fjällabb (lite långt ut).

Vinden viner fortfarande runt husknuten, men den ska förhoppningsvis avta till imorgon. Lite ugglejakt hör till nattens schema. Välkommen ut på Fågelstationens dag för att se om det blidde nån uggla.

 

 

18 september kl. 19:07

Ett ihärdigt duggregn på vägen ut till märkplatsen i mörker bådade inte gott. Trots allt - efter en timme var 8 sparvugglor märkta. Övrig fångst blev måttlig och fram på dagen kunde man stå i tornet och kolla lärkfalkarnas uppvisningar.

 

 

17 september kl. 19:26

Regn på natten, varmt och blåsigt på dagen gynnar inte fågelfångst. Endast 14 fåglar märktes. Då tar jag lite positiv statistik. 7% av dagens ringmärkta var tajgasångare, eller: Det märktes lika många tajgasångare som kungsfåglar och slutligen : Det märktes fler tajgasångare än järnsparvar idag. Slutligen ett exempel på hur olika en fotad fågel (tajgasångaren) kan se ut i olika belysning fotade med samma objektiv och samma inställning.

 

 

16 september kl. 16:00

Söndagsmärkning, med ringmärkningskurs. Dagens fångst var betydligt bättre än lördagen, 189 fåglar fick ringar. Även i dag blev det

Sparvuggla 3, 18-20:e i år. 🙂 Taigasångare 1, 2:a för i år 😯

Järnsparv 70 Rödhake 26 Kungsfågel 44 Talltita 11

Svagare sträck av rovfåglar och andra fåglar bl.a.:

Sparvhök 53 Bivråk 3 Stenfalk 1 Tornfalk 9 Blå kärrhök 2 Nötkråka 1 Tornseglare 1 Forsärla

Stort tack till kursdeltagarna som idag visa sina flinka fingrar.👍

 

15 september kl. 16:08

Lördagsmärkning, med ringmärkningskurs. Dagens fångst var måttlig, 80 fåglar fick ringar. Roligast i dag var: Sparvuggla 3, 15-17:e i år. Taigasångare 1, 1:a för i år Måttligt sträck av rovfåglar bl.a.:Sparvhök 66 Bivråk 14 Stenfalk 1

 

 

14 september kl. 15:28

Flera blåsiga dagar har begränsat fångsten. En sparvuggla märktes under morgonen, årets 14:e. När det är lugnt i näten kan man stå i tornet och försöka plåta förbiflygande fåglar. Idag kom en hel del rovisar,

 

 

9 september kl. 13:02

Hård ostlig vind in i märkområdet är inte optimalt. Det märktes också på resultatet idag som inte ens blev tvåsiffrigt. Den 13:e sparvugglan blev dock märkt. Vid släppet tittade den ytterst förnärmad på märkaren. En ung hane sparvhök fick också ring.

 

 

7 september kl. 14:45

127 fåglar märktes idag inklusive årets 12:e sparvuggla. En ängspiplärka trängde sig in i raden av trädpiplärkor. Berne Martinsson gick lös på vassen längs spången mot norra nätet med en minilie. Här har som synes golfen missat en talang av stora mått.

 

5 september kl. 20:46

240 märkta idag , bl.a. 3 Sparvugglor o sammtaget 9 i höst, i övr idag bl.a. 97 Järnsparv. Totalt i september hittills 901 märkta👍

 

 

2 september kl. 16:38

Idag blev det något lugnare, 156 fåglar fick ring på sig, det roligaste blev denna gynnare! (sparvuggla)

Det är Nr: 2 i år, och i fjol lyste de med sin frånvaro, fastän vi lyckades märka 19 073 fåglar under detta år.

 

1 september kl. 15:27

Årets första 200-dag, kom idag lördag 1/9, 😓😓

tackar Linda och Sven.

Idag ringmärktes 231 fåglar av 18 arter.

Bl.a. Trädpiplärka 29 Rödhake 30 Järnsparv 34 Rödstjärt 16 Lövsångare 45 Kungsfågel 39

Samt årets första spillkråka.

På Blindgrisen fanns det en ung roskarl, bakom fågeltornet kraxa en Nötkråka i skogen innan den flög norrut

 

2018-08-26

När blåsten har lagd sig kom årets första > 100 dag, idag söndag blev 104 fåglar märkta av 17 arter. Trädpiplärkorna toppar dagen med 35 individer som fick ring. Men till något förvåning har även Järnsparvarna börjat flytt vilket är något tidigare än vanligt, 11 stycken fick sin metall ring. Annars verkar det som en normal flyttning i Augusti.

Men det verkar även som att de vanliga mes fåglarna har klarat den ovanligt heta sommaren, vi märkte idag ett 20 tal ungfåglar (under Augusti 2017 blev det totalt > 40 mesar ringmärkta).

2018-08-25

 

Höstmärkningen börjar.

Idag fortsättning på ringmärkningskursen vid fågelstationen. Förutom Roger och Sven var vi 6 morgonpigga deltagare som plockade fågel ur näten. Inga massor, men det blev tio arter på dryga 20-talet fåglar. SÄSONGEN är IGÅNG!

2018-06-02

 

Idag kursavslutning på vårens ringmärkarkurs. Sju glada deltagare + Roger plockade drygt tio fåglar (bl a Gransångare, Koltrast, Trädgårdssångare, Rödhake) ur näten varav två tredjedelar redan var märkta (=återfynd). Vi tackar Roger och Sven för en lärorik vår!

2018-05-27

 

Andra ringmärkarhelgen avklarad. I lördags hade vi åtminstone rödstjärt och grönsiskepar, idag - söndag - en svartvit flugsnappare, i övrigt mkt magert.

2018-04-29

 

Så var då första helgen för blivande ringmärkare/assistenter avklarad. Igår frost och superhal spång, i övrigt fint väder både lörd-sön. Några av oss fick känna på talgoxens nyp, 2 taltrastar fick vänta på hjälp fr Roger J, som visade och berättade - ruggning, färger, stjärtpennor, ålder, fettstatus, vikt, vinglängd mm. Mkt trevliga dagar. Tack Roger!

2018-03-06

 

Ringmärkningskursen startade i kväll på Studiefrämjandet. Ett välbesökt möte borgar för en bra fortsättning. Roger var i sitt esse.

Större bilder vid klick 😉

 

2017-11-18

 

Stationen stängd för 2017

 

Välkomna att boka in er för 2018!

 

 

Titta in på Bemanningssidan och anmäl dig.

Tack till Roine Magnusson för lån av bild
sparvhök.  Foto: Anders Melin
vitrygg
spillkråka  Foto: Anders Melin
tajgasångare i förgrunden och en  glad Morgan.
Gulärla
skäggmes

 

Sociala media: Facebook

 

E-post: Hammarö fågelstation

Bokningsansvarig:

Sven Larsson 070-525 00 89

 

Stationschef:

Roger Jonasson

tel: 070-849 11 25

 

© www.hammarofagel.se

2013-2017

i samarbete med

Vi samarbetar med Studiefrämjandet.