Verksamheten vid Hammarö fågelstation bedrivs enligt följande:
Besökarna som denna information riktas till antas därför vara sysselsatta som ringmärkare eller assistenter till d:o vår eller höst. Det åligger då besökarna att:
Ringmärkningsutrustningen förvaras (när den ej används) i stugan. I denna finns:
På stationen används metallstänger.
Praxis är att lämna näten hoprullade över natten så länge kontinuerlig verksamhet drivs. Om bemanningen bryts (även bara för ett par dagar) måste näten tas ned, om inte någon i "gruppen" gör dagliga kontroller. Lägg nät i nätpåsar av tyg. Fäst ihop ändsnörena med en påsförslutare eller snöre.
Normalt brukar också en till fyra näthissar sättas upp varje år.
Det är viktigt att löpande bedöma tillströmningen av fåglar, så att inte ohållbart många fångas inom kort tid. Det handlar om två arter där detta kan ske; kungsfåglar sept.-början av oktober samt gråsiska oktober-november. Undvik att hamna i ett sådant läge att näten inte hinner plockas var 30:e minut.
På Hammarö praktiseras inte standardiserad fångst, d.v.s. fasta nätplatser under given tid. Anledningen är främst att vissa nät är vindutsatta och inte kan användas på ett betryggande sätt för fåglarna.
Dokumentera fågeln så väl det över huvud taget är möjligt med extra biometri (typ inskärningar på hp). För in extra biometri i Fagel3 också. Tag fotos från olika vinklar där dräktkaraktärer framgår. Gör en RK-rapportering via Artportalen.
OBS! Fågeln släpps så fort man tagit alla nödvändiga uppgifter.
FÅR INTE HÅLLAS KVAR FÖR UPPVISNING
Dessa rapporteras som nymärkningar, fast på Kontrollblanketten. Om det rör sig om en svensk ring kan det förstås handla om en tidigare märkt på Hammarö.
Alla kontroller på fåglar som ej är märkta samma dag skall ju registreras i Fagel3.
Om man (som det är tänkt) använder stationens RingDB så ges i Fagel3 besked om det rör sig om en egen kontroll. Om ej så är fallet kommer kontrollen automatiskt att utmynna i ett återfyndsmeddelande från Riksmuseum-RC. Det finns självklart även skäl att av rent intresse för läsaren anteckna kontrollen i dagboken.
I övrigt vill stationen referera till Riksmuseum/Ringmärkningscentralens handledningar och instruktioner.
Sociala media: Facebook
E-post: Hammarö fågelstation
123 647 53 05
Bokningsansvarig:
Sven Larsson 070-525 00 89
Stationschef:
Roger Jonasson
tel: 070-849 11 25