2008

Senaste nytt 2008

Under 2008 ringmärktes 7 795 fåglar av 66 arter, vilket är ett bra märkresultat med tanke på den bristfälliga bemanningen i början av hösten. Bland invasionsarter noterades sparvuggla, stjärtmes och kungsfågel. 2 gråspettar, 2 tretåiga hackspettar, 2 taigasångare, 1 kungsfågelsångare och 1 varfågel var ovanliga märkarter. Huvudmärkare under hösten var Jan Rees.


2 märkta blåhakar av Berne Martinsson våren 2008.


Grönsiska  Foto: Anders Melin

3. Grönsiskan 

är en liten fink som mäter 12-13 cm, har ett vingspann på 20-23 cm och en vikt på ungefär 12 gram. Den har en kort, konisk och spetsig liten näbb. Stjärten är kort och kluven. Den adulta hanen är grön på ryggen och bröstet med gulgrön vingovansida med kraftiga svarta partier. Buken och undergrumpen är grågrön med svart vattring.

Läs mer

Talgoxe  Foto: Anders Melin

8. Talgoxe

(Parus major) är en fågel inom ordningen tättingar och familjen mesfåglar. Den är vanlig i hela Europa, västra, centrala och norra Asien och delar av Nordafrika och förekommer i alla sorters skogslandskap. Den är vanligen stannfågel och de flesta talgoxar flyttar inte förutom under extremt hårda vintrar. 

Läs mer

Stjärtmes  Foto: Anders Melin

5.  Stjärtmes

(Aegithalos caudatus) är en tätting i familjen stjärtmesar. Den utmärks särskilt av sin långa stjärt. Stjärtmesen har vitt huvud, svart rygg och rödgråa skuldror. De undre kroppsdelarna är vitaktiga. Kroppslängden är omkring 14 centimeter. Mer än halva längden utgörs av stjärten.

Läs merFortsättning